MetalDays 2017 - dnevni razpored nastopajočih bendov

MetalDays letos v Tolmin vabi že peto leto. Metalske festivalske počitnice bodo v letošnjem poletju potekale med 23. in 29. julijem, na treh odrih festivala pa bo nastopilo več kot 110 nastopajočih, med njimi Marilyn Manson, Amon Amarth, Opeth, Doro, Iced Earth, Katatonia, Pain, Blues Pills, Bloodbath, Death Angel, Abbath, Shining, Loudness, Kadavar, Equilibrium, Sanctuary in mnogi drugi. Na spletni strani festivala je že na voljo razpored nastopajočih po dnevih!

Za vse, ki še razmišljate o počitnikovanju ob zvokih metal glasbe in šumenju Soče in Tolminke, pa velja obvestilo – pohitite! Vstopnice se prodajajo ekstremno hitro! Na voljo je zgolj še 30% vstopnic in tudi te hitro kopnijo! MetalDays vsako leto privablja obiskovalce tako iz Slovenije kot iz celotne Evrope, vse več pa je obiskovalcev tudi iz drugih koncev sveta. Vstopnice so (še) na voljo preko spletne trgovine MH Shop, vaše metal počitnice pa so lahko tedenske, dnevne ali 3-dnevne, na voljo pa so tudi Fan paketi. Festival je že nekaj let razprodan vnaprej in beleži 12.000 obiskovalcev dnevno.

MetalDays na svoji letošnji, že peti, ediciji uvaja tretji, 'New Forces' oder (poleg glavnega, 'Ian Fraser "Lemmy" Kilmister' odra in drugega, 'Boško Bursać' odra), ki bo v celoti namenjen mladim, (še) neuveljavljenim imenom metal glasbe. Skupno bo na odrih letošnjega festivala MetalDays stalo več kot 110 nastopajočih; med njimi tudi Marilyn Manson, ki bo v Tolminu nastopil v ponedeljek, 24. julija.


Marilyn Manson je s svojo glasbo in podobo pravi antijunak mainstreama; na razočaranje konservativnih politikov in prestrašenih staršev je njegova vizija temačnega, umetniškega, industrial metala na najvišja mesta glasbenih lestvic v poznih devetdesetih in zgodnjih letih novega tisočletja izstrelila mnogo hitov, kot so 'The Dope Show', 'The Beautiful People', 'Sweet Dreams (Are Made of This)' (priredba Eurythmics). Svojo glasbeno pot je začel v začetku devetdesetih, ko so z bendom z izdelano vizualno podobo, takrat poimenovanim Marilyn Manson & The Spooky Kids, izdajali kasete in prirejali gotske nastope polne doma narejenih posebnih učinkov. Njihovo delo je opazil Trent Reznor (Nine Inch Nails), kmalu je sledila pogodba z založbo in koncertna turneja z Nine Inch Nails. Manson je s koncerti in albumi pridobival vse več oboževalcev in z njimi tudi vse več nasprotnikov v desničarskih in verskih skupinah. Postajal eden od večjih negativcev v zgodovini rocka. A glasnejši kot so bili nasprotniki njegove glasbe in izražanja, popularnejši je postajal – ne samo kot glasbenik ampak tudi kot mučenik v vojni proti cenzuri. Marilyn Manson je s svojo glasbo dosegal velike uspehe – milijonske naklade albumov, prva mesta prodajnih lestvic, štirikrat pa je bil nominiran za glasbeno nagrado grammy. Ustvaril je mnogo kultnih skladb: 'Coma White', 'The Dope Show', 'I Don't Like the Drugs (But the Drugs Like Me)', 'The Beautiful People', 'This is The New Shit', 'The Fight Song', 'Tourniquet', 'The Nobodies' in mnogo drugih, z leti pa je pridobil tudi status glasbene ikone.


METAL DAYS TUDI OKOLJSKO OSVEŠČENI! 

Organizatorji festivala se zavedajo tudi učinka, ki ga ima tako velik festival na okolje in na idilično naravo, ki jo že leta nesebično oblikujeta smaragdna Soča in Tolminka, okoliška razgibana pobočja in lokalna flora. Ekološke izboljšave in trajnostni razvoj festivala je eno od področij, ki se jim organizator z vsako izvedbo bolj posveča: od biorazgradljivih klinov za šotore, recikliranega organskega papirja do zamenjave vse plastične embalaže z biorazgradljivo. Obiskovalcem je brezplačno na voljo pitna voda, vsako leto pa se organizatorji trudijo tudi izboljšati infrastrukturo (tuši, stranišča ipd.). Organizatorji MetalDays pa so hkrati tudi pionirji na področju ravnanja z odpadki – kot prvi so uvedli depozit na odpadke in s tem motivirali obiskovalce, da za sabo počistijo. Pot je še dolga, po njej stopajo ponosno. Njihov trud pa ni ostal neopažen – pred kratkim so za svojo 'zeleno' pot in delovanje za zmanjšanje vpliva festivala na okolje prejeli nagrado A Greener Festival Award in naziv Improvers, od leta 2015 pa so tudi člani Eko iniciativ